Μήπως το αγόρι της φωτογραφίας σάς θυμίζει κάτι;

Ίσως, για κάποιους, πρόκειται απλώς για μία παλιά εικόνα. Για εμάς, πρόκειται για τη λαχτάρα της συνάντησης με τις πολύτιμες αναμνήσεις αυτού του τόπου. Μια λαχτάρα που κρατά αναμμένη τη φλόγα της αναζήτησης ενός αγοριού που γνωρίσαμε μέσα από μια φωτογραφία!

[dropcap type=»background»]Σ[/dropcap]τη ναζιστική Γερμανία του Μεσοπολέμου, έχοντας κάποιον Εβραίο πρόγονο, ο Γερμανός φωτογράφος Herbert List αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Δύο χρόνια προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου περιηγείται από την Ολυμπία και τους Δελφούς έως την Κρήτη και τη Δήλο, αιχμαλωτίζοντας στον φακό του αρχαίους ναούς, μνημεία, γλυπτά και τοπία.

Σ’ ένα από τα ταξίδια που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, από το 1937 έως το 1942, ο List δημιουργεί το φωτογραφικό άλμπουμ «Φως πάνω από την Ελλάδα» (Licht über Hellas). Δυστυχώς, η έκδοση του εν λόγω άλμπουμ αρχικά απορρίπτεται, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του φωτογράφου. Κατόπιν πολλών περιπετειών και δυσκολιών, ο Herbert List καταφέρνει, τελικά, να εκδώσει το «Φως πάνω από την Ελλάδα», το 1953.

Ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ, θα συναντήσετε την εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο του 1ου τεύχους του περιοδικού «νήσος». Μία εικόνα που αντανακλά τη γοητεία μιας περασμένης εποχής, καθώς και την ανεμελιά της νιότης του εικονιζόμενου αγοριού.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από τον List στη βασίλισσα των Κυκλάδων, τη Νάξο, το καλοκαίρι του 1937. Υπολογίζουμε ότι το παιδί που ακουμπά στους βράχους στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο είναι περίπου 10 ετών. Ελπίζοντας ότι κατάφερε να επιβιώσει από τις σφοδρές αντιξοότητες της εποχής, πιστεύουμε ότι σήμερα είναι περίπου 90 ετών.

[dropcap type=»default»]Μ[/dropcap]ετά από 81 χρόνια ακριβώς, εμείς αναζητούμε επίμονα το αγόρι της φωτογραφίας της Νάξου, αψηφώντας τους νόμους των πιθανοτήτων! Επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του, αφενός για να γνωρίσουμε το ώριμο πλέον πρόσωπο που τόσο μας κέντρισε το ενδιαφέρον με τη νεαρή εικόνα του, αφετέρου για να ανακαλύψουμε μέσα από τα δικά του μάτια το νησί και τις ιστορίες εκείνης της περιόδου, καθώς και το χρονικό της εν λόγω φωτογράφισης.

Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε θερμά να ενωθείτε με τις προσπάθειές μας, ώστε να πετύχουμε το φαινομενικά «ακατόρθωτο». Εάν, λοιπόν, γνωρίζετε το πρόσωπο της φωτογραφίας ή κάποια σχετική πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας. Εάν όχι, μας αρκεί να διαδώσετε το μήνυμά μας. Ευχαριστούμε!

Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ. 22850 22231, (+30) 6983475781 | e-mail: info@nisosmagazine.com

Υ.Γ. Αν εσύ, κατά τύχη, διαβάζεις αυτές τις γραμμές και αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σ’ αυτήν τη φωτογραφία, έλα να μοιραστούμε τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Σε αναζητούμε…

Tags : featured