Η ακτογραμμή της Ελλάδας σε χιλιόμετρα είναι 15.147, την ώρα που η συνολική της περίμετρος είναι 16.040 χλμ, ενώ η χερσαία της έκταση 130.800 τετραγωνικά χλμ.

Η Θαλάσσια ακτογραμμή της Ελλάδας

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, σημειώνουμε ότι η χερσαία έκταση της ηπείρου της Αφρικής είναι 30.368.609 τ. χλμ, ενώ η ακτογραμμή της είναι συνολικά 30.539 χλμ.

Ενώ, λοιπόν, η Αφρική είναι περίπου 232 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, η ακτογραμμή της χώρας μας καλύπτει περισσότερο από το 1/2 της ακτογραμμής της Αφρικής.

Το σχεδόν παράδοξο αυτό φαινόμενο οφείλεται στα περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Στηριζόμενοι, λοιπόν, στην αλήθεια των αριθμών, πιστεύουμε ότι η καρδιά της χώρας μας χτυπάει στα νησιά μας.

Όπως μας εξομολογήθηκε μία τουρίστρια από τη Σκωτία που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα, η θέα του Ήλιου, του Ουρανού και της Θάλασσας από τα νησιά του Αιγαίου «εξαγνίζει τις καρδιές των ανθρώπων…».

[dropcap type=»background»]Σ[/dropcap]τόχος μας, λοιπόν, είναι να «εξαγνίσουμε τις καρδιές μας» μέσα από τη θέα του «ωραίου», καθώς επίσης να γνωρίσουμε βαθύτερα και να αναδείξουμε τον κυκλαδικό και τον αιγαιακό πολιτισμό που, εκτός των άλλων, συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολό του.

Ένας πολιτισμός, που διαχρονικά τοποθέτησε στο κέντρο του τον Άνθρωπο και επεδίωξε μέσα από την καθαρή παρατήρηση, την -ερωτικώ τω τρόπω- αναζήτηση και τον Ορθό Λόγο να φτάσει στη Γνώση, απομακρύνοντας την ανθρώπινη ψυχή και την ανθρώπινη κοινωνία εν γένει από το σκοτάδι της άγνοιας, οδηγώντας τες στο Φως.

[dropcap type=»default»]Η[/dropcap]ανθρωποκεντρική του φιλοσοφία, η οποία δεν αποδέχεται την υποτέλεια άνευ λογικής εξήγησης, εξυψώνει στον υπέρτατο βαθμό το άτομο και την ευθύνη του απέναντι στον εαυτό, τους συνανθρώπους του και το Όλον. Η ελληνική ελευθερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Φυσικούς Νόμους, τον σεβασμό προς αυτούς, τη βαθιά εννόηση και την εφαρμογή τους στον καθημερινό βίο, με ενσυνείδητο σκοπό την Ευδαιμονία του Ανθρώπου μέσα από τον δρόμο της Αρετής. Η ελληνική ελευθερία δηλώθηκε με τον πιο καταφατικό τρόπο για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο ως αξιακό αίτημα, υπέρτερο της ίδιας της ζωής και αποτέλεσε έναν διαρκή αγώνα ενάντια σε κάθε λογής δουλεία, τόσο ενάντια σε εξωτερικές επιθέσεις και δυνάστες όσο και ενάντια στον «εσωτερικό δυνάστη» του καθενός, δηλαδή ενάντια στα πάθη, τις προλήψεις, τις ψευδαισθήσεις, τον φόβο και την άγνοια.

Το δελφικό παράγγελμα του «Γνώθι Σαυτόν» αντηχεί από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αποτελώντας ίσως την πιο ουσιαστική προτροπή διαχρονικά προς τον άνθρωπο, προκειμένου να γνωρίσει τη Φύση και τη φύση του και να κατορθώσει να δομήσει μία κοινωνία θεμελιωμένη στη Δικαιοσύνη, ικανοποιώντας έτσι τη βαθιά του ανάγκη για ηθική συμβίωση.

Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί μία παγκόσμια και πανανθρώπινη παρακαταθήκη που εξυψώνει και ανελίσσει τον Άνθρωπο σπειροειδώς μέσα από την αυτογνωσία, εδραιώνοντας τις ύψιστες αξίες του ωραίου, του αληθούς και του αγαθού.

Σε μία εποχή, λοιπόν, που αντ’ αυτού εξυψώνεται το χρήμα και η ανθρώπινη φύση έχει διαστρεβλωθεί και εξισωθεί με την ύλη, καθιστώντας τον κόσμο όλο και πιο ακατάληπτο, η κατανόηση των παραπάνω αρχών και αξιών καθίσταται περισσότερο από αναγκαία για την εσωτερική επιβίωση του ανθρώπου, στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Στο μέτρο που δυνάμεθα, και όντες μάρτυρες του κατακερματισμού της χώρας μας τα τελευταία χρόνια της «κρίσης», προσδοκούμε μέσα από το ταξίδι του περιοδικού «νήσος» να «φωτογραφίσουμε» την Ελλάδα με την εκδοχή του μέλλοντος που νοσταλγούμε.

Νάξος Πορτάρα | Nisos Magazine

Το εν λόγω περιοδικό αποτελεί ένα προϊόν αγάπης και έρωτα για αυτήν τη «μικρή» και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη χώρα, καθώς και για την Ομορφιά της που ευελπιστούμε να γνωρίζουμε, ντόπιοι και επισκέπτες, σε όλο και μεγαλύτερο βάθος.

Στην τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, υπάρχει κάπου η φράση «…αιωνίως θητεύω στο κάλλος».

Ευχόμαστε, λοιπόν, σε όλες και όλους τους «συνταξιδιώτες» να γίνει η ζωή μας μία «θητεία», μια μαθητεία, στο Κάλλος, στην αληθινή Ομορφιά.

 

Πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό

Το περιοδικό «νήσος» κυκλοφορεί στις Κυκλάδες και διανέμεται στις πτήσεις της SkyExpress, καθώς και στα αεροδρόμια της Ζυρίχης, της Βαρκελώνης και της Αθήνας (Ελ. Βενιζέλος).
Το περιοδικό εκδίδεται ανά τρίμηνο.

Tags : featured

Leave a Response