Καθώς ανεβαίνεις τον στενό δρόμο για να συναντήσεις τ’ Απεράθου, θα δεις να στέκονται αγέρωχα στο διάσελο μιας από τις ράχες των Φαναριών ένας δρόμος και ένα σήμα που δείχνει τον προορισμό. «Μουτσούνα».

Με το πρώτο διάβασμα, το πρώτο που κάνεις είναι να γελάσεις και να κάνεις συνειρμούς που παραπέμπουν στον χειμώνα και, δη, στο καρναβάλι.

Μουτσούνα - Απείρανθος

[dropcap type=»background»]Ό[/dropcap]ως, δεν είναι καθόλου έτσι. Η Μουτσούνα είναι, για να το πούμε και με τη γλώσσα των ρομαντικών, το επίνειο της Απειράνθου: Η παραλία που βρίσκεται πιο κοντά στο ιστορικό και μοναδικό στο Αιγαίο χωριό τ’ Απεράθου.

Αφού αποφασίσεις να την επισκεφθείς και περάσεις τον «ζόρικο» δρόμο, περίπου τριών χιλιομέτρων, θα βρεθείς σε ένα χωριό παραθαλάσσιο, το οποίο παραπέμπει στη δεκαετία του ’70. Θυμίζει εκείνο το γραφικό ψαροχώρι στην ταινία Γοργόνες και Μάγκες. Εδώ, ο χρόνος δεν άφησε το σκληρό και …κακομούτσουνο πρόσωπό του. Βέβαια, εκείνοι που γυρεύουν ανέσεις και high tech διακοπές με λιμανάρες, λεωφόρους και φαραωνικά ξενοδοχεία προσπερνούν την ταπεινή Μουτσούνα, δίχως να γυρίσουν δεύτερη φορά το βλέμμα τους.

[dropcap type=»default»]Γ[/dropcap]ια εκείνους, όμως, που ψάχνουν το κάτι άλλο, αυτές τις λίγες μέρες που έδωσαν άδεια στον εαυτό τους να γεμίσουν τις μπαταρίες τους, η Μουτσούνα είναι ο τέλειος …φορτιστής.

Παρθένες παραλίες, καταγάλανα νερά, γραφικές και οικογενειακές ταβέρνες, καφέ μιας άλλης εποχής, σπίτια που ακόμη διατηρούν κάτι από τα …χρόνια χελιδόνια που περάσανε.

Και, όμως, η Μουτσούνα, κάθε άλλο. Δεν προοριζόταν από εκείνους που άρχισαν να την επισκέπτονται, αλλά από εκείνους που σκέφθηκαν να ζήσουν εκεί, για τουριστικό χωριό.

Ήταν αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν η ορεινή Νάξος και, δη, η Απείρανθος ζούσε και ανέπνεε από την εξόρυξη σμύριδας. Τα σμυριδωρυχεία έβγαζαν από τα σπλάχνα των κακοτράχαλων βουνών το πολύτιμο μετάλλευμα, που μάλιστα η κυβέρνηση, τότε, το έβαλε ενέχυρο στην …τρόικα της εποχής, για να πάρει δάνειο και να αντιμετωπίσει την πρώτη από μία μεγάλη σειρά οικονομικών κρίσεων.

Μουτσούνα - ψαροχώρι στην Νάξο

Τότε, οι σμυριδορύκτες ανακάλυψαν τον εναέριο σιδηρόδρομο! Έναν πρωτοποριακό για την εποχή τρόπο μεταφοράς της σμύριδας από τα ορυχεία στα κοντινά λιμάνια, της Μουτσούνας και του Λυώνα. Από ‘κει μεταφερόταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, για να γίνει σμυριδόπανο, υλικό για επίστρωση λεωφόρων και πολλές άλλες βιομηχανικές χρήσεις.

Λείψανα της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου μεταφοράς θα δεις και σήμερα, παίρνοντας μια γεύση από το ένδοξο παρελθόν των χωριών της ορεινής Νάξου. Ακόμη και οι παλιοί λιμενογερανοί στη Μουτσούνα είναι μάρτυρες αυτού του παρελθόντος.

Η Μουτσούνα, πέρα από ξεκούραση και γαλήνη, προσφέρει και κοντινές αποδράσεις με τα πόδια σε πολλά σημεία του νησιού. Τις αγνές και ανέγγιχτες θαρρείς παραλίες της Ψιλής Άμμου και του Κλειδού. Την πανέμορφη παραλία του Πάνερμου, το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό της Νάξου, τον Αζαλά, τον Βώλακα, μέχρι και το Κορφάρι των Αμυγδαλιών, όπου λέγεται ότι υπήρχε ένας από τους πρώτους οικισμούς στο Αιγαίο, αφού η περιοχή βρίσκεται απέναντι από την Κέρο.

Κατά τις περιπλανήσεις σου στα μονοπάτια, μπορεί να συναντήσεις και τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι λάτρης της Μουτσούνας και, είτε ανακοινώσιμα είτε ινκόγκνιτο, την επισκέπτεται κάθε χρόνο, για λίγες ημέρες με την οικογένειά του.

Η Μουτσούνα είναι ένας από τους τελευταίους ανέγγιχτους από τον χρόνο παραδείσους της Νάξου. Όσοι θέλετε να τον ανακαλύψετε, το κλειδί βρίσκεται στο έμπα τ’ Απεράθου. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε σε εσάς…