Η Μήλος, το νησί της Αφροδίτης (γνωστή ως «Αφροδίτη της Μήλου», που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου) διεκδικεί μία θέση στην ευρωπαϊκή ομάδα των νησιών που χαρακτηρίζονται, και είναι, «Έξυπνα Νησιά». Πάνω απ’ όλα, όμως, η Μήλος είναι ένας προορισμός για θερινούς περιηγητές με εξαιρετικά γούστα.

Κλέφτικο - Μήλος

[dropcap type=»background»]H[/dropcap]Μήλος βρίσκεται στα N.Δ. των Κυκλάδων και απέχει από τον Πειραιά 86 ναυτικά μίλια. Χαρακτηριστικό της αποτελεί το φυσικό της λιμάνι, ο Αδάμαντας, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

H ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μήλου με τον Πειραιά είναι καθημερινή. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τρεις – τέσσερεις φορές την εβδομάδα, υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν τη Μήλο με τα νησιά Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Νάξο, Μύκονο και Σύρο, με τα νησιά των ανατολικών Κυκλάδων, με την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Χάλκη, τη Ρόδο, καθώς και με το Ηράκλειο και τη Σητεία της Κρήτης.

Ακόμη, υπάρχει αεροπορική σύνδεση της Μήλου με την Αθήνα καθημερινά. To ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και το αεροδρόμιο απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα.

[dropcap type=»default»]Η[/dropcap]γεωλογική σύσταση της Μήλου είναι ηφαιστειακή και διαφέρει από εκείνη των υπόλοιπων κυκλαδίτικων νησιών, με εξαίρεση αυτή της Κιμώλου. Δεν έχει δάση ούτε πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και ποτάμια, έχει όμως πολλές και όμορφες παραλίες, με αμμουδιές, καταγάλανα νερά και μοναδικά λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια, που όμοιά τους δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Τα χρυσαφένια νερά και η ψιλή άμμος είναι το έντονο χαρακτηριστικό των ακτών της Μήλου, νησιού ιδανικού για τους λάτρεις της θάλασσας, λόγω του μεγάλου αριθμού των παραλιών του, ο οποίος επιτρέπει στους επισκέπτες να επιλέξουν με βάση, όχι μόνο την ομορφιά του τοπίου, αλλά και την κατεύθυνση του αέρα. Την περίοδο του Αυγούστου, όταν πνέουν οι δυνατοί βοριάδες, ο παραθεριστής έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τις νότιες παραλίες του νησιού, ενώ την περίοδο των νότιων ανέμων, οι δυτικές και οι βόρειες παραλίες αποτελούν ιδανική λύση για κολύμβηση.

Κύριο χαρακτηριστικό των βόρειων παραλιών είναι τα απότομα βράχια και το πρωτόγονο, άγριο, λείο έδαφος, το οποίο θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Οι κυριότερες βόρειες παραλίες είναι το Σαρακίνικο, μία μικρή απόκοσμη παραλία, την οποία οι ντόπιοι παρομοιάζουν με σεληνιακό τοπίο, ο Μύτακας, η Αλογόμαντρα, ο Παπαφράγκας και ο Αγ. Κωνσταντίνος – παραλίες προικισμένες με σπηλιές, φυσικές γέφυρες και μικρές αμμουδιές. Εδώ, ο επισκέπτης με δυσκολία θα βρει οργανωμένες παραλίες, αλλά η ομορφιά του τοπίου τον αποζημιώνει στο έπακρο.

Οι ανατολικές ακτές είναι προσβάσιμες από ξηράς, μέσω των Πολλωνίων. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη οργανωμένων παραλιών και άμμου, καθώς οι περισσότερες είναι στρωμένες με υπέροχα βότσαλα. Εκτός από τις οδικά προσβάσιμες παραλίες, υπάρχουν και άλλες, με καταγάλανα νερά και μικρούς κολπίσκους με άμμο, στις οποίες φθάνουμε με σκάφος από τα Πολλώνια.

Μήλος - Το Χρωματιστό νησί

Οι δυτικές παραλίες της Μήλου είναι οι πιο δύσβατες, χωρίς ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Παρ’ όλη, όμως, τη σχετική ταλαιπωρία, εν τέλει ανταμείβουν με το όμορφο άγριο τοπίο τους τον επισκέπτη, στον οποίο δίνουν την αίσθηση ότι βρέθηκε ναυαγός σε ένα νησί. Στις δυτικές παραλίες περιλαμβάνονται ο Άγιος Ιωάννης με τις δύο δίδυμες παραλίες, οι οποίες είναι προσιτές μόνο δια θαλάσσης, οι Τριάδες με τις τρεις μεγάλες αμμώδεις ακτές και τις καταπληκτικές θαλάσσιες σπηλιές και το Αμμουδαράκι.

Οι νότιες παραλίες της Μήλου εξυπηρετούνται από ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Λόγω των απότομων βράχων, προστατεύονται από τα μελτέμια του Αυγούστου και τους βόρειους ανέμους. Η φυσική αυτή προστασία επιτρέπει στις παραλίες αυτές να διατηρούν θαυμάσια άμμο. Οι περισσότερες από αυτές είναι οργανωμένες σε μεγάλη έκταση. Σημαντική παραλία είναι ο Γέροντας, η πιο γραφική παραλία της νότιας πλευράς, με σκούρα άμμο, καταγάλανα νερά και ονειρικό τοπίο, στην οποία για να φτάσει ο επισκέπτης, πρέπει να περπατήσει αρκετά. Στην Αγία Κυριακή, μία όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και λευκά βότσαλα, θα βρείτε εστιατόριο, beach bar και θαλάσσια σπορ. Η παραλία αυτή απέχει 8 χλμ. από τον Αδάμαντα.

Ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, που διεκδικεί τον επαναπατρισμό της Αφροδίτης της Μήλου στο νησί, απευθύνει κάλεσμα σε όποιον δεν έχει μέχρι σήμερα επισκεφτεί τη Μήλο, λέγοντας: «Η Μήλος είναι το κάτι άλλο! Λίγα νησιά έχουν την ομορφιά του νησιού μας! Εδώ περνά κανείς αξέχαστες διακοπές!».