*Από το ποίημα «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων και με το μακρόστενο σχήμα της μοιάζει να προστατεύει τις ανατολικές Μικρές Κυκλάδες. Είναι ένα νησί με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιδιαίτερα άγρια ομορφιά που προκαλεί δέος στα μάτια του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα φτάσει σε αυτό.

Στην Αμοργό θα γευτείτε τη φιλοξενία του ελληνικού λαού. Οι κάτοικοί της είναι άνθρωποι καλοί, φιλότιμοι που παρά την τουριστική αύξηση των τελευταίων ετών παραμένουν αγνοί και πιστοί στις παραδόσεις του τόπου τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο, διοργανώνονται πανηγύρια και αναβιώνουν έθιμα που κρατούν από τα παλιά τα χρόνια, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

[dropcap type=»background»]Τ[/dropcap]ο νησί με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και τον αλώβητο, από το πέρασμα των χρόνων, παραδοσιακό χαρακτήρα του θα σας εντυπωσιάσει, κυρίως, επειδή εδώ το παλιό συναντά το νέο και αρμονικά συμπορεύονται, χωρίς το ένα να αλλοιώνει το άλλο.

Η μεγάλη θαλασσινή εκδήλωση, το «Authentic Big Blue» κι εφέτος, όπως και πέρυσι, θα κερδίσει τον επισκέπτη!

Η φετινή διοργάνωση θα είναι επετειακή, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο», η οποία γυρίστηκε στην Αμοργό και σημάδεψε το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης.

[dropcap type=»default»]Τ[/dropcap]ο 2ο Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης «Authentic Big Blue 2018» θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων».

Επιχειρώντας να «ακτινογραφήσουμε» την Αμοργό και τις ομορφιές της, πρέπει να κάνουμε λόγο για:

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας:

Θα το βρεις «κρεμασμένο» πάνω σε έναν απότομο βράχο και από κάτω το απέραντο γαλάζιο της Αγίας Άννας. Το Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας στέκει εκεί κατάλευκο από το 1088 που ιδρύθηκε. Αφορμή για το χτίσιμό του στάθηκε η εύρεση μιας εικόνας από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Η τοποθεσία Χόζιβα ή Κοζιβά βρίσκεται στους Αγίους Τόπους, κοντά στην Ιεριχώ.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη

Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη – σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόταν ένα από τα τρία μαντεία που υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα – η οποία μαγνητίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή του επισκέπτη.

Τις παραλίες της Αιγιάλης: Όρμος, Λευρωσός, Ψιλή Άμμος, Χόχλακας, Άγιος Παύλος, Νικουριά Μεγάλη, Νικουριά Μικρή, Χάλαρα, Αγία Άννα, Σύρμα, Καμπί.

Τις παραλίες των Καταπόλων: Μαλτέζι, Πλάκες, Άγιος Παντελεήμων, Κάτω Ακρωτήρι, Τρείς Ιεράρχες.

Τις παραλίες της Κάτω Μεριάς: Μούρου, Γραμβούσα, Καλοταρίτισσα, Αμμούδι, Παραδείσια, Κάτω Κάμπος.

Τα πανηγύρια στην Χώρα: Γιορτή Παστελιού, Πανηγύρι του Χριστού, Γιορτή της Μουσικής, 21 Νοεμβρίου στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.

Τα πανηγύρια στην Αιγιάλη: Γιορτή του Ξεροτήγανου (αρχές Σεπτεμβρίου), Πανηγύρι του Σταυρού.

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αμοργού λαμβάνει χώρα στην Παναγιά Επανωχωριανή. Παραμονή και ανήμερα της γιορτής προσφέρεται δωρεάν φαγητό και κρασί σε όλο τον κόσμο. Το γλέντι ανήμερα της Παναγίας συνεχίζεται στη Λαγκάδα, όπου στήνεται μεγάλο πανηγύρι με νησιώτικη μουσική, χορό και φυσικά ντόπιες γεύσεις.

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.

Η γιορτή της ψημένης στα Κατάπολα, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές γιορτές στο νησί.